Good Girls Do Swallow

 

Läste boken Good Girls Do Swallow av australiensiskan Rachael Oakes-Ash precis. Vet inte helt vad jag tycke om den. Det är en berättelse om hennes egna ätstörningar som liknar mina på många sätt även om hennes gick väldigt mycket längre. Hon varvade i princip alla metoder man kan: anorexia, bulimi, hetsätning, träningsberoende. Det är väldigt skönt att läsa någons berättelse om hets, nästan alla andra ätstörningsböcker jag läst har handlat om anorexia och oftast om folk som blivit jättesjuka och vägt typ 30 kg. Men vad som stör mig med sådana här berättelser om att tillfriskna är att nästan hela boken handlar om när hon var sjuk, sen är det två kapitel på slutet om hur hon blev frisk. Varför är det alltid så? Visst att berättelser om svält och ätande ur soptunnor antagligen är mer spännande än berättelsen om att sluta göra det, men det är inte så intressant om man letar efter motivation. Jag vet redan att hets är en dålig idé liksom. Men mest gillade jag den för att den var skriven på australiensisk engelska med massa ord som jag glömt bort att de använder. Dud root, tuckshop, arvo, bikkie, bogan, esky..


Sånt jag tänker på istället för att plugga:

Jag är min största fiende.

Detta har jag övertygat mig själv om angående killen i helgen:

  1. På miniefterfesten var vi till slut fyra pers. Den andra tjejen som var där, en av mina bästa vänner, fick mens och blev överlycklig eftersom hon nojjat över att vara gravid. Därför övertygade jag mig själv idag om att killen säkert egentligen gillade henne men stannade med mig eftersom hon hade mens och det alltså inte kunde hända nåt. (att han och jag bara hånglade och kramades, vilket man mycket väl kan göra fast man har mens, räknar jag bort på nåt logiskt vis).
  2. Om det inte var på det viset så tycker han i alla fall säkert att jag är tokäcklig efter att ha sett mig bakfull med äcklig andedräkt.

Grejen är att de här nojjorna har ingenting att göra med honom, jag tror inte ens att jag gillar honom på det viset. Jag nojjar för att jag inte kan stå ut med tanken på att någon inte gillar mig, så jävla patetiskt osäker är jag. På köpet dömer jag ju också ut honom helt som person och tänker att han går hem med vem som helst och att han är en av de idiotiska killarna som tror att tjejer inte har några kroppslukter över huvud taget. Och det vet jag att han inte är.

Så varför gör jag illa mig själv med att tänka massa saker som egentligen inte spelar någon roll eftersom jag ändå inte vill att det ska bli nåt mellan honom och mej? Varför försöker jag skjuta mitt självförtroende ännu mer i sank? Varför låter jag mig inte känna mig glad efter en fin helg, och acceptera att jag kanske inte är motbjudande i sån hög grad som jag tror?


Ny design

Japp, eller avsaknad av design kanske man ska säga. Blev trött på den gamla och tänkte att det här är kanske enklare att läsa? Kan ju göra den lite roligare när andan faller på.
Ja? Nej?

Döden

Konstig vecka.
Hade världens mest utdragna baksmälla sen i lördags: trött på söndagen, illamående på måndagen och dagen-efter ångest på tisdagen. Men samtidigt har jag lyckats vara otroligt organiserad; pluggat till sju varje dag och sen åkt hem och städat och ringt vänner. Mycket imponerande för att vara jag.

Igår stod jag hela kvällen och bakade kakor, ska ha överraskningsfest för mamma på lördag och bakade tårtbottnarna igår och frös in. Måste ju funka? Jag är otroligt pepp på hela grejen; har snott hennes vänners telefonnr och fått dem att komma och släkten flyger in från Norge. Och hon anar ingenting alls. Det absolut bästa kommer att bli att se hennes min när hon kommer in genom dörren och ser sådär 20 pers i sin hall. Vi gör aldrig sånt här i min släkt och jag tror inte att hon skulle förställa sig att jag skulle kunna fixa nåt sånt här helt själv.

Däremot börjar jag bli sjukt stressad gällande maten, hur i helvete ska jag ensam kunna komma upp med en middag för 20 pers? Har fått en vän att komma och hjälpa mig under dagen och min morbror och hans familj kommer också dit tidigare men jag måste ändå komma på allt och försöka få ihop pengarna till det. Vegetariskt all the way blir det men det får de stå ut med.

Så detta snurrar i huvudet tillsammans med skolstressen Orvar och allmänna planeringar inför vänners födelsedagar och julen. (och han från i helgen som jag inte ska tänka på men det är ju som att inte tänka ordet krokodil; det blir bara en stor grej av ingenting). Konstigt nog känner jag mig ändå inte stressad, bara upprymd.

Nu ska jag avbryta pluggandet i bibblan för ett besök hos tandläkaren. Döden. Döööden. Jag har aldrig haft hål eller nåt sånt men jag är skiträdd att hon ska börja gnälla på mig för att jag har frätskador från kräkandet och att jag röker. Har inte hänt hitills men jag har ju inte varit på två år.
Jättelöjligt egentligen, hon är inte min mamma. Jag vet ju att båda sakerna är dåliga och det är bara mig själv jag skadar. Bah.


Helgen!

TVÅ VECKOR! Jag har klarat maten i två veckor och jag är så jävla stolt. Tror jag berättade det för alla jag såg på fyllan. Men hur som, detta har inte hänt på hur länge som helst och jag vågar säga att det är första gången sen jag var tolv år gammal som jag klarat maten och mått bra med hur jag ser ut. Helt fantastiskt vad lycklig jag är just nu. Nu satsar vi på en månad, då får jag tatuera mig har jag bestämt.

Inte för att det är så svårt att klara maten när man har så kul som jag har haft den senaste tiden (eller kanske är det det bra ätandet som har gjort allt kul?). Helgen var bland de bästa någonsin, en relativt lugn utekväll på fredagen följdes av plugg under lördagen. På kvällen begav jag mig till en kompis och spelade frågesportsspel på playstation med diverse andra människor och drack drinkar. Sen mötte vi upp lite fler och gick till Strand och dansade sönder oss själva och sen hem till mig för efterfest som slutade vid sju på morgonen. Vodkashots klockan sex är en underbart bra idé. Efterfesten slutade knappast alls för mig för en kille som jag lärde känna för nån vecka sen stannade kvar och kramade mig hela dagen. Helt underbart, vi vägrade gå upp och låg och kramades och såg på hur solen gick upp och sen ner igen. Det var precis vad jag behövde, att bara ligga och prata om våra liv. Jag tror inte att varken han eller jag är inställd på att det ska bli något mer än att vi kommer att fortsätta att vara vänner, dels för att ingen av oss letar efter nåt sånt och dels för att han är ganska mycket äldre än mig. Och just det gjorde det ännu bättre, dagen följdes inte av massa nojja om han kommer att ringa igen eller om saker gick för fort utan det stannade vid att vara en väldigt fin grej.

Till slut släpade vi oss upp och gick för att möta en kompis till mig för att se på filmvisning på Hallongrottan men vi kom för sent, så vi tre gick och åt och bakisgnällde istället. Sen gick jag hem och ramlade in i bakiskoman igen. Gahhh..


20/11

Varit vaken i sisådär fyra timmar. Ätit ca 100 kalorier. Oh the joy. Jag tror verkligen inte att det är psykiskt för jag försöker äta, dricker chaite med sojamjölk och honung istället för vatten och sitter nu och kämpar med ett äpple. Men jag mår illa av bara tanken. Undviker att äta lunch med klassen för jag pallar inte lukten av mat ens en gång. Känslan påminner mig om veckorna runt min födelsedag i somras då jag precis fått veta att mitt ex träffat en annan, och jag trodde fortfarande att jag var kär i honom då. Då låg jag i två veckor och bara grät och kunde inte äta alls. Varje gång jag försökte så fick jag en bild av de två tillsammans och mig sittandes här ensam och ätande. Bilderna gjorde mig illamående och jag kunde knappt få i mig nåt alls. Men den här gången har jag inget att vara ledsen över, så jag fattar ingenting alls. Jag har tusen grejer i skolan och massa annat att göra, har definitivt inte tid att hålla på såhär!


Resemat

Det förvånar mig hur bra det gick att äta i London. För mig brukar det vara sjukt svårt att äta inför andra, jag känner mig aldrig så duktig som när jag låter bli och får andras undrande blickar på mig. Förut när jag har rest har jag försök att äta lite och ofta precis som jag gör i Sverige men det funkar väldigt dåligt eftersom de jag reser med oftast vill äta färre gånger och mer varje gång så som man ju oftast gör när man äter på restauranger hela tiden. Så då äter jag lite till lunch och sen vågar jag inte köpa mellanmål eftersom ingen annan vill ha, och så blir jag hungrig och får ångest och kan inte äta alls. Ingen bra deal.

Den här gången försökte jag istället äta när alla andra gjorde det och äta lika mycket. Eller nästan ska jag väl säga för jag hade fortfarande i mig att jag var tvungen att äta i alla fall lite mindre än dem. Men eftersom jag åkte med personer som inte har det minsta problem med maten, varav tre killar som kan äta hur mycket som helst, så kunde jag få i mig mycket och ändå inte känna mig glupsk. Det kändes också väldigt skönt att vi oftast hamnade på ställen där det enda vegetariska var en falafelrulle eller linsgryta med ris, hade det funnits massa sallader hade jag känt mig tvungen att äta dem men nu kunde jag inte. Så jag åt mat jag aldrig hade vågat i sverige, som stora paninis med mozarella, och det gick underbart bra. Och gick jag upp i vikt av det? Nej, tvärt om faktiskt. Nu känner jag att jag vågar köpa en macka om jag glömmer ta med lunch till skolan, förut klarade jag inte det utan satt med frukt och yoghurt istället. Och det känns helt fantastiskt: att inse att världen inte rasar samman om jag äter en macka på vitt bröd, jag kommer inte att gå upp tusen kilo eller gå hem och hetsa.

Hur går det för er när ni är bortresta?

19/11

Deppen ifrån igår är nästan borta men peppen är kvar. Nu har jag massa nya saker att peppa över också, utgång med bästa ressällskapet på lördag, gratisvisning av vampyrfilm med David Bowie på Hallongrottan på söndag och till i morgon måste jag hitta någon att gå ut och dricka vin med av den fantastiska anledningen att en kille jag gillar undrade om vi skulle mötas upp senare på kvällen.
Maten firar nu elva dagar! Men jag har haft jättesvårt att äta både idag och igår, har mått illa vid tanken på det. Idag slutade det med att jag satt och åt bregott med fingret, äckligt så in i helvete men det enda jag av någon outgrundlig anledning kunde få i mig. Så även om det gav väldigt mycket flashbacks av hetsätande så var det inte så idag alls.

Back in black

Kom hem ifrån London igårkväll och har befunnit mig i nåt sorts känslomässigt kaos sen dess. Mest av allt lycklig för att jag hade så fruktansvärt kul. Kan nog ha varit årets bästa grej, fem fantastiska människor i en underbar stad och det känns som att jag har ägnat hela resan åt att ligga på golvet och skratta ihjäl mig. Mest av allt har jag kännt mig trygg på ett sätt jag inte är van vid, trygg och lycklig. Jag önskar att varje dag var som de senaste fyra.
Men som alltid blir det någon sorts emotionell baksmälla efteråt, jag känner mig ledsen och helt förlamad över att vara tillbaka i vardagen med all stress. Jag vill verkligen inte, har noll motivation att göra nåt alls.

Men en sak att vara väldigt pepp över: i tio dagar har jag klarat maten finfint. Det är längre än på länge, nu siktar jag på två veckor.

Nu ska jag försöka ta med mig allt det positiva jag har upplevt i helgen och göra om det till kraft, inte låta saknaden ta över istället. Titta på bilder som gör mig lycklig:


Tentaångest 2.0

Veckan går framåt, riktigt bra ska jag säga. Plugget och maten har gått finfint, och i morgon kommer tentan. Gah! Men kul ändå, är helt kär i folkrätten.
Ville mest säga att jag lever, håll tummarna i morgon!

haha!

Dagens, veckans, månadens roligaste: en tjej från min högstadieklass är med i Paradise Hotel. HAHAHAHAHAHA-HAHAHAHAHA! Nu måste man ju nästan titta. Eller nej ändå. Jag var så avundsjuk på den tjejen, snyggast i klassen och tusen vänner och killar. Hon var trevlig när man pratade med bara henne men så fort hennes vänner dök upp blev hon vassa blickar och hårda ord. Skulle vilja säga till femtonåriga jag att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Missförstå mig inte, jag ser inte ner på henne för att hon vill vara med på tv även om jag inte förstår det själv, men det är verkligen inte vad jag skulle vilja göra. Så jag skulle vilja säga till femtonåriga jag att det kommer att komma en dag när du är väldigt glad att du är dig själv och inte hon, oavsett hur vacker hon var i nian.


Kräks

Tänkte att jag skulle äta lite godis på kvällskvisten, inte som nån hets alls utan för att jag ville. Men sen blev ångesten för stor och jag kräktes såklart. Nu gör det ont i hela kroppen, speciellt när jag andas. Om jag har förstått rätt beror det på att syra från magen kommer upp i matstrupen. Hur jävla bra är det för min stackars kropp? Gud vad den får stå ut med saker. Förlåt.

Fars dag

Idag är det fars dag som ni vet. Det borde kanske göra mig ledsen men nej inte egentligen. När jag tänker efter har jag haft fler fars dagar utan pappa än med, han dog ju när jag var tio. Och jag känner inte igen mig i beskrivningarna i enkäterna över hur en bra pappa ska vara. Hade jag svarat på en sån som liten och varit ärlig vilket jag aldrig hade vågat, så hade svaret nog bara varit en sak. En bra pappa ska vara en nykter pappa. För även om min pappa ville väl och egentligen var en bra person så raseras alla snälla ord och alla presenter när man ser honom full och elak och ser sin mamma gråta för att hon skäms. Då går det inte att vara en bra pappa, även om man är nykter 90 procent av tiden.
Fars dag får mig mer att tänka på morfar. Han fanns alltid där, behandlade mig som en femåring när jag var sexton och köpte godis i prasslande påsar, blev olycklig om jag åt en bulle istället för två när vi fikade. Hans favorittrick var att jaga mig runt huset med en diskborste och skvätta vatten på mig, speciellt när jag precis gjort mig i ordning för att gå ut. På nyår stod han på min mosters balkong och slängde smällare på ungdomarna vid busshållplatsen, när de blev arga gömde han sig bakom räcket och viftade med käppen. Han var gammal, föddes 1908 och hörde ingenting utan hörapparat. Ett av mina starkaste minnen är när jag ramlade från en gunga och slog i huvudet så att det började blöda; han var på andra sidan parken och rusade direkt över. Han sprang, enda gången i mitt liv jag sett honom göra annat än vandra långsamt med sin käpp. Och just det var han för mig, den som trotsar dåliga onda ben och springer så fort han kan när jag behöver honom.
Morfar växte upp på en gård i Småland, de var tolv syskon och hade nästan inga pengar. När min mamma tog studenten grät han för hon var den första i släkten som gjort det. Han hann aldrig se mig ta studenten men jag vet att han var stolt över mig, och hade varit det ännu mer nu.
Min morfar dog vid 96 års ålder, julen när jag var sjutton. Han var frisk och bodde hemma tills en månad innan. Jag träffade honom aldrig den sista tiden, jag vågade inte och mamma sa att han nog inte ville att jag skulle se honom så heller. Han ville vara den starka i mina ögon, och det var han och det är han. Det är honom jag tänder ett ljus för ikväll, min superhjälte.


Ingenting

Det är bullshit att inte små saker kan göra en lycklig. Stod framför spegeln och tänkte hur ful jag är, satte mig i fönstret och rökte och en kille gick förbi på gatan. Han såg mig, log, vände sig om tio gånger på vägen bort. En skitsak men det gör dagen lite lättare.

Bebis

I förrgår kom jag på att jag inte haft mens på sex veckor. Nog för att jag har oregelbunden mens men sex veckor är tillräckligt för att göra till och med mig paranoid. Så jag ägnade en dag åt att föreställa mig ett litet elakt barn i min mage. Det värsta var att tänka på samtalet med vem man nu pratar med när man vill ta ett piller och sluta vara gravid. "Vem är pappan?" "Eehh, det är antingen mitt ex eller hans kompis"

HAHAHAHA! Hur bra låter det? Killen jag gillade väldigt mycket för ett tag sen är alltså en kompis till mitt ex, och nu ska de tydligen dela lägenhet i vår. Prefekt, jag kanske ska presentera dem för andra jag har legat med och så kan alla bo i ett stort hus tillsammans? Väldigt praktiskt.

Hur som, tillbaka till graviditetsparanoian. Jag köpte ett test i mataffären och kissade på det (och på min hand) och ägnade fem ångestfyllda minuter åt att stirra på ett litet blått streck. Men det blev inte två streck = inget elakt foster i magen. Tack så mycket. Borde ligga med någon för att fira kanske?


Pepp och Depp

Blir ännu en hemmakväll idag tror jag. Har blivit det en del de två sista helgerna, förra helgen kände jag för att vara hemma och ta det lugnt och den här skulle jag egentligen velat gå ut och dansa bort all ångest som pirrar innuti mig men mina vänner vägrar betala inträde (GAH! Whats up with that? Det går inte att dansa utan att betala och det är så värt det, man dricker mindre då och sparar ändå in pengarna). Och jag känner inte alls för att sitta hemma hos någon och dricka vin vilket de gör just nu så jag skiter i det. De vet att jag inte mår så bra idag och jag orkar inte med medkänslan. Jag hatar medkänsla så jävla mycket. Det låter otacksamt men jag hatar det. Känns klibbigt.
Nästa vecka blir ganska intensiv tror jag, har tenta på torsdag så det blir massa plugg till den, Amnesty och Greenpeacemöte, massa inbokat med vänner och en vän från Australien som är på rundresa i Europa kommer till Stockholm, Placebokonsert på fredag och på lördag morgon beger jag mig till London med fem jävligt bra människor. Så intensivt men väldigt kul. (Ylva svarar på ditt mail när veckan är över, jag är lika seg som du :P)
Orkar inte med ångest idag men jag klarar mig, jag har två sorters ångest; en handlar om mat och min kropp och den är jävligt jobbig eftersom den oftast leder till hest eller svält, och en som är mer generell och som oftast inte har något uppenbart skäl. Har den senare varianten idag och den är jävlig men lättare att hantera.

På vägen hem ifrån en fika med två vänner stannade jag vid en mataffär och kom hem med pannkakor, spraygrädde, frallor och choklad. Jag vet vad ni tänker? Men nej! Åt pannkakor med lite grädde till lunch, en fralla till mellis och linsgryta med mer bröd till middag. Drack lite varm choklad med grädde och ätit lite vanlig choklad men inte ens hälften. Inte det minsta hetsigt, inte alls. Åt bara vad jag kände för och har ingen ångest över det alls! Jag är lycklig. Skulle jag räkna efter så tror jag inte ens att jag kommit över dagsbehovet.

Och tentan, min förra alltså, som jag var osäker på om jag klarat gick jättebra! Bättre än för 70 % av klassen och det med två veckors svinis. Bäst!

RosaBlått

Läste om det här projektet på Niotillfems blogg, hon fotograferar pojkar och flickor omgivna av sina blå och rosa saker. Bilderna gör mig ledsen, för att barnen ser så små och oskyldiga ut omgivna av alla dessa tusen onödiga saker, de ser så oskydliga ut och vet inte hur de sakta stängs in i en mall på grund av deras kön, hur deras möjligheter att vara och bete sig sakta blir färre och färre.



Kulturtant

Jag pratar med min kompis Malin på Facebook-chatten. Hon säger hejdå för att titta på Greys Anatomy. Jag tittar på Aktuellt och Babel. Herregud, jag är bara ett halvår äldre än vad hon är. Kulturtant nästa?

4/11

Vaknade av att jag grät och har fortsatt på det spåret hela dagen. Vet inte ens varför, jag bara gråter. Var också helt övertygad om att jag gått upp åtta kilo sen jag senast vägde mig, inte på det sättet jag brukar tänka när hjärnan ändå nånstans vet att det är fel och bara ångest, utan jag var helt övertygad om att det var så. Så låg jag och grät över det någon timme innan jag släpade mig till vågen och insåg att jag inte gått upp nåt alls.

Så idag har varit en total waste of makeup, har inte gjort ett enda skapande gram; inte pluggat inte varit i skolan inte tränat bara gråtit. GAH jag har inte tid med sånt här med tentan om en vecka.

Ska försöka lugna mig nu och planera min mammas överraskningsfest, hon fyller 60 i december.

3/11

Jag har fått extrem rutin på mitt liv, nästan lite skrämmande. Går upp vid sex, skola från åtta till tio, biblioteket till tre i alla fall, träffar någon och pratar bort lite tid, hem, tränar kanske, äter middag och somnar vid tio/elva. WTF?
Aja, jag klagar inte. Kan vara skönt att ha det så här ett tag.
Maten har gått jättebra, jag drömmer om att ha tio dagar i rad märkta med B (för bra, fantasin flödar) i min kalender. Då får jag en ny klänning tror jag bestämt.


Min helg

Jag har producerat:




Mitt soffbord fick ny design med tidningsurklipp och fantastiska rubriker från gamla Cosmopolitannr





Nya diadem av billiga svarta HMvarianter blev det med.



Och det bästa av allt, var hemma hos mamma idag och jobbade lite med bokföring (fast mest kollade vi på Eddie Izzardklipp på Youtube). Hon hade köpt en ny symaskin och gissa vem som fick den gamla? HEPP!

RSS 2.0